Geschiedenis van de computer: van telraam tot smartphone

Hoewel de computer een relatief recente uitvinding lijkt uit de afgelopen eeuw, voert zijn geschiedenis ons veel verder terug dan het ontstaan van de iPhone en de laptop. Ver voor Apple bestond, waren er namelijk al computers en mainframes, bijvoorbeeld in de legertrucks van de fifties. Maar waar de computer in een ver verleden niet meer dan een hulpmiddel was, is het nu een integraal onderdeel van ons leven.

Maar waar komt de computer eigenlijk vandaan? Simpel: de nood van de mens aan hulpmiddelen voor complexe berekeningen. Eén van die eerste hulpmiddelen was het telraam, waarmee grote rekensommen konden worden gemaakt en waar bijvoorbeeld de Romeinen al gebruik van maakten. Door de geschiedenis heen werd de behoefte aan het nauwkeurig kunnen berekenen én opslaan van gegevens echter steeds groter. Juist dat leidde gestaag tot de komst van de eerste echte computers.

In de 20e eeuw maakte de computer een enorme ontwikkeling door, met name door de overgang van puur mechanische apparatuur naar elektronische toestellen. Ook werd in deze tijd de harde schijf ontwikkeld, wat de mogelijkheden en capaciteit van de computer enorm deed toenemen. Tegenwoordig draagt vrijwel iedereen zijn eigen zakcomputer bij zich, in de vorm van een smartphone.

Hoe computers steeds kleiner werden

Dat de computer anno nu op steeds grotere schaal wordt gebruikt, heeft alles te maken met het constant veranderende formaat ervan. Aanvankelijk waren computers erg groot, omdat de benodigde onderdelen ervan niet kleiner te produceren waren. Dergelijke zware apparaten waren ook nog eens erg duur, waardoor ze alleen aangeschaft konden worden door bedrijven en overheidsinstanties.

Met de uitvinding van de transistor, waarmee elektronische signalen versterkt konden worden, was het mogelijk veel kleinere computers te ontwikkelen. Ter illustratie: het streven in die tijd (rond 1950) was een computer te maken die niet meer dan 1500 kilo zou wegen. Dat is tegenwoordig ondenkbaar.

Toen de microchip zijn intrede deed, werd de computer steeds kleiner en kon deze veel goedkoper geproduceerd worden, waardoor aanschaf voor thuisgebruik ook mogelijk werd. Tot op de dag van vandaag staat de technologie op computergebied niet stil en wordt er nog altijd gewerkt aan nieuwe toepassingen en verbeteringen. Microchips worden steeds kleiner en computers daarmee steeds krachtiger en sneller. Op dit moment is men in staat een computer te maken die niet groter is dan 1 millimeter.

Leven zonder computers ondenkbaar

Tegenwoordig zijn computers niet meer weg te denken. Vooral sinds de komst van het internet (vanaf ongeveer 1990) en de daaruit voortvloeiende nieuwe communicatiemogelijkheden, is het gebruik ervan explosief gegroeid. We kunnen ons een leven zonder computers en internet nauwelijks meer voorstellen. Hoe heeft de mens zo lang zonder kunnen leven?

Overheidsinstanties en bedrijven gaan er vandaag de dag standaard van uit dat we allemaal over een computer beschikken. Zaken als het doen van belastingaangifte, het doorgeven van meterstanden en het inchecken voor een vlucht, moeten bij voorkeur allemaal via de computer worden afgehandeld. En als er al eens storingen zijn heeft dat vaak grote, ook financiële, gevolgen.

Ook privé vinden we het wel héél irritant als onze smartphone of laptop niet goed werkt of zelfs kapot is. Dan merken we pas hoe afhankelijk we van computers zijn: misschien wilde je net je favoriete programma streamen, iets op YouTube bekijken of een gokje wagen in een van de Belgische online casino’s. Niet alleen op ons werk en op school, maar ook thuis, voor onze ontspanning en het onderhouden van sociale contacten kunnen we niet meer zonder de computer!

8 Feb 2021